Samhällsekonomiska effekter av det nationella programmet Robotlyftet

På uppdrag av IUC Sverige har det utförts beräkningar av hur effekterna på samhällsekonomin för programmet ROBOTLYFTET fördelats. Den samhällsekonomiska kalkylmodellen, SEK®, har legat till grund för de summerande beräkningarna.

För att kunna genomföra beräkningar har indata från programmet sammanställts, värderats och därefter beräknats. Dessa data utgår från sammanställda underlag av programspecifika insatser enligt de avrop som upphandlingen baserats på, statistiska referensdata från branschliknande verksamheter i Sverige samt genomsnittliga nationella skattesatser, lönenivåer och multiplikatorer.

Beräkningsunderlagen bygger på tillgängliga officiella indata från Robotlyftet, offentlig statistik och sammanställda indata från Tillväxtverket. Perioden 2018-2021 omfattas. Insamlade data har jämförts med motsvarande branschdata, samt med offentlig statistik.

Beräkningarna som redovisas i denna rapport omfattar:
  • De samlade aktiva insatserna i ROBOTLYFTET 2018-21
  • Direkt och indirekt sysselsättning som skapas och de konsumtionseffekter som uppkommer

– Vi har låtit göra en samhällsekonomisk kalkyl av Robotlyftet som visar att ca 2/3 av samhällets investering redan har återbetalts och då kvarstår huvuddelen av företagens direkt valda investeringar. Dessutom har Robotlyftet bidragit med ökad sysselsättning och stärkt kompetens hos företag, integratörer, experter och projektledare. Statens investering i Robotlyftet visar på en god återbetalning till samhället, säger Martin Hedman, projektledare Robotlyftet, IUC Sverige.

 

Klicka här för att läsa Rapporten


Sveriges små och medelstora industriföretag (SMF) svarar för en stor del av den svenska industriproduktionen och är strategiskt viktiga i leverantörskedjorna. Att rikta insatser för att stärka dessa företag är avgörande för att stärka svensk ekonomi och behålla produktion i Sverige. Robotlyftet ska främja automation i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet är att öka företagens kunskaper om automationslösningar, och att underlätta för flera företag att våga göra investeringar i automationsteknik och robotar.

Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

 

Dela via

Automation | Projekt | Robotisering | Robotlyftet

100 miljoner till satsning på ökad automation

IUC har fått ett nytt treårigt uppdrag av Tillväxtverket inom regeringens initiativ Smart Industri/Robotlyftet. IUC Norr är en av 8…

13 juni, 2019 — Lästid 3 min

Omställningslyftet | Rapport | Svensk industri

200 omställningsintervjuer med industriella SMF

Intervjuer med 200 små och medelstora industriföretag över hela landet ger inblick i industrins utmaningar och möjligheter. Nätverket IUC Sverige…

20 februari, 2023 — Lästid 1 min

luftskeppB2

IUC Norr | Omvärldsbevakning | Svensk industri | Trender

Tre tydliga trender – IUC omvärldsspanar november 2021

I samverkan med Kairos Future erbjuder vi på IUC Norr omvärldsbevakning och trendspaning. Fokus ligger på trender som påverkar svensk…

8 november, 2021 — Lästid 5 min

Omvärldsbevakning | Svensk industri

Tre tydliga trender – IUC omvärldsspanar oktober 2021

I samverkan med Kairos Future erbjuder vi på IUC Norr omvärldsbevakning och trendspaning. Fokus ligger på trender som påverkar svensk…

19 oktober, 2021 — Lästid 4 min