Fler robotar i industrin

Trenden med minskade robotinvesteringar i Sverige har brutits, det visar den senaste statistiken från IFR, International Federation of Robots. Efter att under några år ha halkat nedåt i rankingen har Sverige nu avancerat till femte plats i världen, före Tyskland. Det nationella Robotlyftet nämns som en bidragande orsak och IUC Norr som är en nod för Robotlyftet i norra Sverige bekräftar den bilden. Efter 70 intervjuer i små och medelstora företag i Norrbotten och Västerbotten visar drygt 40 procent intresse för att utveckla sin produktion inom Robotlyftet.

– Det finns ett uttalat intresse i industrin för automation och robotisering för att utveckla lönsamhet och konkurrenskraft, säger Andréas Kostenniemi, process- och verksamhetsutvecklare på IUC Norr.

En stark drivkraft i den här utvecklingen är också kompetensförsörjningen, som många industriföretag i Norrbotten ser som ett stort hinder för tillväxt. Med robotar för monotona arbetsuppgifter kan medarbetare nyttjas till mer komplexa arbetsuppgifter.

– Utveckling av produktionen behöver ofta ske parallellt med organisations- och affärsutveckling. Där ser vi att våra olika utvecklingsprojekt kan komplettera och förstärka varandra i ett företag. Det blir mer pang för pengarna helt enkelt, säger Andréas Kostenniemi.

Inom Robotlyftet arbetar IUC Norr för att öka kunskapen om, och utreda förutsättningarna för, automation i industriföretag i Norrbotten och Västerbotten.

– Vi hjälper dem också att söka finansiering i form av Automationscheck för att effektivisera tillverkningen. Dessutom skapar vi affärsarenor där de som har behov av automationslösningar kan möta de som kan leverera sådana, säger Andréas Kostenniemi.

IUC Norr menar att norra Sverige med sin industriella och tekniska kunskap även har potential för fler företag som utvecklar teknik och produkter för robotisering och automation på både nationell och internationell marknad.

Robotlyftet är ett av Tillväxtverkets uppdrag kopplat till Smart industri, Sveriges nyindustrialiseringsstrategi. Syftet är att stärka företagens konkurrenskraft genom ökad kompetens i att använda och investera i automationslösningar. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

Läs mer om Robotlyftet

Process- och verksamhetsutvecklare

070-300 55 47

Andréas Kostenniemi

Process- och verksamhetsutvecklare

Kontaktuppgifter

  • 070-300 55 47

Dela via

Man vid tillverkning av dörrar, Polardörrar.

Produktion 4.0 | Projekt

Halverad ledtid på Polardörren

”Tack vare Produktion 4.0 fick vi luft under vingarna och kunde vända på en negativ trend”, säger Kurt Hempele, vd p…

22 april, 2021 — Lästid 6 min

Rapport 1000 företagsintervjuer

Covid-19 | Projekt | Rapport | Robotlyftet

En nationell temperaturtagning av svensk industri: Stor vilja att satsa på utveckling

Intervjuer med 1000 små och medelstora industriföretag över hela landet ger inblick i industrins utmaningar och möjligheter. Nätverket IUC Sverige…

16 mars, 2021 — Lästid 3 min

Automation | Projekt | Robotisering | Robotlyftet

100 miljoner till satsning på ökad automation

IUC har fått ett nytt treårigt uppdrag av Tillväxtverket inom regeringens initiativ Smart Industri/Robotlyftet. IUC Norr är en av 8…

13 juni, 2019 — Lästid 3 min

Karin Ahnqvist, Hållbarhetschef Boliden, Mikael Nensén, VD AIT och Göran Carlsson, teknisk direktör på SSAB

Information

Ny kompetens till IUC Norrs styrelse

Ny kompetens till IUC Norrs styrelse För att kunna bidra till den starka utveckling och investeringstakt som sker i Norrbotten…

15 juni, 2021 — Lästid 3 min