NMI Teknik rustar för att växa

Logo Europeiska regionala utvecklingsfondenNMI Teknik är en mekanisk verkstad i Kalix, med nytänkande problemlösning och modern utrustning som konkurrensfördelar. De bygger ut och planerar för tillväxt, därför var det viktigt att via Produktion 4.0 få hjälp med digitalisering av tidsödande och ineffektiva processer.

Jens Lundbäck som är ägare och vd berättar att en framgångsfaktor för företaget är deras investering i modern teknik med en avancerad laserskärningsmaskin.

– Vi har både hög teknikkompetens och rätt utrustning för att utveckla nya lösningar till kunderna. I stället för att svetsa ihop en detalj kan vi CAD-rita den och laserskära den plano så att detaljen sedan bockas ihop. Allt i ett stycke alltså. Det gör att vi fixar grejer snabbt och kostnadseffektivt istället för att klippa, borra och svetsa.

Jens Lundbäck, ägare och vd NMI Teknik.

Men det var inte tekniken som var i fokus när de valde att delta i Produktion 4.0, det var andra processer som kärvade. I företaget arbetar totalt åtta personer men det kommer att bli fler, och Jens Lundbäck insåg problemet med att tidredovisning och projekthantering sköttes manuellt och på papper.

– Dels tog det för mycket tid att sköta det manuellt. Men det medförde också problem till exempel med att göra efterkalkyler för att kolla hur kostnader matchar intäkterna.

Vad behövs och vad finns?

IUC Norr gjorde en inledande analys tillsammans med Jens för att precisera företagets behov, och undersökte sedan utbudet.

– Det finns massor av system på marknaden så det var jättebra att få hjälp med att inventera vilka som finns och bedöma de som matchade våra behov, säger Jens Lundbäck.

– Att få in en kunnig utomstående person för det arbetet underlättade mycket för mig. Det är svårt att ta sig tid till sådant när det är så mycket annat man måste engagera sig i som företagare.

När valet var gjort och systemet installerat började processen för att kunna använda det fullt ut.

– Vi fick hjälp med att göra inställningar, implementera och få det att fungera i praktiken. Det tar tid för alla att lära sig hur det fungerar och få in rutiner för att använda det i dagligt arbete. Det tog ett år faktiskt, säger Jens.

Mindre papper – mer överblick

Det nya systemet hanterar tidredovisning och projekt för att effektivisera administration, planering och utvärdering i produktionen.

– Vi har växt 33 procent det senaste året. Jag hade inte klarat att hålla reda på allt om vi fortsatt med våra gamla rutiner, det skapade mycket stress. Digitaliseringen var helt nödvändig för fortsatt tillväxt.

Jens beskriver att de nu har bättre koll. När de lämnat fast pris till kund kan de kontinuerligt se hur mycket tid som går åt i det jobbet, för att bedöma om de klarade kalkylen eller inte.

– Det är bra för mig men även för de andra som jobbar i produktionen att under jobbets gång se hur vi ligger till mot kalkylen.

Redo för tillväxt

Nu står NMI Teknik bättre rustade inför den planerade expansionen.

– Det här var ett jättebra projekt! Bättre än jag trodde faktiskt, det tillförde verkligen mycket. IUC Norr kunde se vad vi behövde och vi fick konkret hjälp, säger Jens Lundbäck.

Just nu bygger NMI Teknik ut verkstaden. De ser många fler utvecklingsbehov men utbyggnaden måste prioriteras först.

– Utbyggnaden är förutsättningen för tillväxt, säger Jens och tillägger att han ser fler steg framöver.

– Vi kanske byter till en ny kantpress och modernare programvaror. Ambitionen är att ha maskiner som är ganska lätta att lära sig. Det är svårt att rekrytera personer som redan kan den här tekniken, som det är nu så är en del av produktionen för beroende av mig. När vi växer och rekryterar behöver det vara mer flexibelt än så, och jag måste kunna ägna mig ännu mer åt mer övergripande frågor.

Inom ramen för Produktion 4.0 har också en konceptskiss tagit fram för planering av layout och flöde i den nya fabriksdelen. Nu står Jens Lundbäck och hans medarbetare redo för framtiden.

– Nu har vi fått kontroll på produktionsadministrationen och ser god potential för fler och större affärer framöver, säger Jens Lundbäck.

 


IUC Norr och projektet Produktion 4.0

Projekt Produktion 4.0 ska stärka konkurrenskraften och stötta den digitala strukturomvandlingen hos tillverkande industriella små och medelstora företag i Norrbotten och Västerbotten. Med ökad insikt, kunskap och förmåga kan de effektivisera sina produktionssystem och öka sin konkurrenskraft.

IUC Norr är projektägare av projektet Produktion 4.0 och Luleå Tekniska universitet är samverkanspart. Finansiärer är Europeiska socialfonden, Region Norrbotten, Region Västerbotten, Bodens kommun, Gällivare kommun, Kalix kommun, Luleå kommun, Piteå kommun, Skellefteå kommun och Umeå kommun.

Läs mer om Produktion 4.0

Dela via

Niklas Bergholm, Frekab.

Automation | Produktion 4.0 | Projekt | Robotisering

Smart och effektivt på Frekab

Utvecklingsprocessen i Produktion 4.0 gjorde att Frekab i Bjurholm var bättre rustade när corona-pandemin slog till. Både materialtillgång och orderingång…

30 mars, 2021 — Lästid 5 min

Ceerus | Energieffektivisering | Projekt

Stora vinster för företagen i projektet Ceerus 

Projektet Ceerus har hjälpt små och medelstora företag i Norrbotten och Västerbotten att minska sin energianvändning. Totalt har 24 företag…

15 oktober, 2023 — Lästid 3 min

Anders Hermanson, vd Bnearit.

Kompetensresan | Projekt

Samarbetet gav tillväxt för BnearIT

BnearIT hade nått en position i sin utveckling som krävde mer struktur och strategisk utveckling, både som affärspartner och som…

12 maj, 2021 — Lästid 5 min

IUC erbjudande | IUC Norr | KTP | Luleå tekniska universitet | Projekt

En fantastisk möjlighet som alla företag borde vara intresserade av

IT-bolaget Mirror, med verksamhet i Kalix och Luleå, behövde hjälp med att ta fram en marknads- och kommunikationsplan till ett…

1 juni, 2022 — Lästid 5 min