En nationell temperaturtagning av svensk industri: Stor vilja att satsa på utveckling

Intervjuer med 1000 små och medelstora industriföretag över hela landet ger inblick i industrins utmaningar och möjligheter. Nätverket IUC Sverige har nu tagit fram den tredje rapporten om hur Sveriges små och medelstora industriföretag egentligen påverkats av Covid-19. Rapporten bygger på intervjuer som genomförts inom ramen för Robotlyftet.

Det stora flertalet företag, 85 %, har ambitioner att jobba sig ur pandemin och anger att de är intresserade av olika utvecklingsinsatser. Störst behov ser företagen inom produktionseffektivisering, automation/robotik, kompetensfrågor och digitalisering. Men även inom marknadsutveckling och produktionsplanering. En tredjedel av de intervjuade företagen har vissa eller stora svårigheter att få fram material eller komponenter. 12 % har aktiverat permitteringar fullt ut, men 6 % behöver samtidigt anställa.

– Inom IUC är vi inte förvånade över den bild av industrin och industriföretagens behov som dessa intervjuer ger. Vi gör dagligen analyser ute på företagen och ser tydliga mönster. Det speciella är att vi här når ett så stort antal företag under en kort tidsperiod. Det blir en nulägesbild som ger ett bra underlag i våra fortsatta samtal med företagen, med finansiärer, branschorganisationer, institut och akademi, säger Thomas Nilsson, vd IUC Sverige.

– Rapporten ger en värdefull nulägesbild av hur svenska små och medelstora industriföretags behov ser ut på en nationell nivå men även för Norrbotten och Västerbotten. Dessa insikter tar vi med oss när vi planerar kommande utvecklingsinsatser för industrin här i Norrbotten och Västerbotten, säger Åsa Tjärnberg, VD, IUC Norr.

Utmaningar och möjligheter

73 % av företagen anser sig klara sin likviditet om inte coronapandemin drar ut på tiden och sammantaget har i snitt 5 utvecklingsbehov prioriterats hos vart och ett av de intervjuade företagen.

– Vi skulle gärna se ett bredare och mer omfattande industriprogram som kan möta efterfrågan hos industriföretagen. Resultatet av undersökningen påvisar en bred bild av utvecklingsbehov även om vissa områden sticker ut, och det är viktigt att kunna möta företagen där de står idag för att kunna ta ett nästa steg till en hållbar utveckling, säger Thomas Nilsson, vd IUC Sverige.

Coronakrisen har påverkat en del av de intervjuade företagen, framför allt med minskad orderingång och brist på material. Den sammantagna bilden visar på företag som drabbats hårt, företag som genom stöd och nytänkande drabbats men klarat sig något bättre, och företag som inte påverkats alls eller förbättrat sitt resultat under krisperioden.

– Vi kan se att 60 % av företagen Norrbotten och Västerbotten kan hantera likviditetsfrågan om inte pandemin blir allt för långdragen. 21 % av företagen i regionen anger även att orderläget är bättre än normalt. Det ger oss tillförsikt och är en temperaturmätning som visar att industrin mår ganska okej trots ett år med rådande pandemi, säger Åsa Tjärnberg, vd IUC Norr.

*Rapporten ”Industrin till 1000” överlämnades den 8 mars av IUC Sverige till Tillväxtverket. Rapporten omfattar intervjuer genomförda med 1000 företagare inom små- och medelstora industriföretag (SMF) under perioden 10/4 2020 – 23/2 2021.

Öppna rapporten som PDF

Fakta om IUC och Robotlyftet

IUC, Industriella UtvecklingsCentra, är ett nätverk av regionalt ägda IUC-bolag i samverkan som täcker hela Sverige. Vi kanaliserar stöd och utvecklar industriföretag från norr till söder. Nätverkets gemensamma mål är att bidra till en stark svensk industri, att skapa tillväxt och arbetstillfällen, som möter krav på hållbarhet och mångfald. IUC Sverige ägs av 11 regionala självständiga IUC-bolag varav IUC Norr AB är ett, och har 8 nationella partners.

Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

Dela via

Ceerus | Energieffektivisering | Projekt

Stora vinster för företagen i projektet Ceerus 

Projektet Ceerus har hjälpt små och medelstora företag i Norrbotten och Västerbotten att minska sin energianvändning. Totalt har 24 företag…

15 oktober, 2023 — Lästid 3 min

Covid-19 | IUC erbjudande | Robotlyftet

Sveriges industriföretag visar stort intresse för stöd och utveckling

Hur har Sveriges små och medelstora industriföretag egentligen påverkats av Covid-19? Inom vilka områden har man idag störst behov av…

9 oktober, 2020 — Lästid 3 min

Robotlyftet | Svensk industri

Samhällsekonomiska effekter av det nationella programmet Robotlyftet

På uppdrag av IUC Sverige har det utförts beräkningar av hur effekterna på samhällsekonomin för programmet ROBOTLYFTET fördelats. Den samhällsekonomiska…

3 januari, 2022 — Lästid 2 min

Omställningslyftet | Rapport | Svensk industri

200 omställningsintervjuer med industriella SMF

Intervjuer med 200 små och medelstora industriföretag över hela landet ger inblick i industrins utmaningar och möjligheter. Nätverket IUC Sverige…

20 februari, 2023 — Lästid 1 min