IUC Norr kommer tillsammans med en rad samverkansparters arbeta med kompetensutveckling hos små och medelstora underleverantörer i stål- och metallindustrins värdekedjor. Projektet är finansierat av Europeiska unionen och är en del av den nationella utlysningen inom ramen för Fonden för rättvis omställning.
Projektet tar sikte på att arbeta med insatser som leder till att företagen aktivt bidrar till en koldioxidneutral industri genom stärkt förmåga och förbättrade förutsättningar för en strukturerad kompetensförsörjning.
– Satsningen ska bidra till att deltagande företag hittar bra vägar framåt för att kunna klara nya kompetenskrav som den gröna omställningen innebär och som dessutom är anpassade till de enskilda industriföretagens olika förutsättningar, säger Åsa Tjärnberg, vd IUC Norr.
Den beviljade finansieringen innebär ett omfattande samarbete mellan IUC Norr som projektägare och industrins parter i Svensk industrivalidering. Samverkanspartners är Boden Business Park, Sparbanken Nord, Gällivare Näringsliv, Luleå Business Region, Skellefteå kommun, Norrlandsgjuteriet, Region Västerbotten och Region Norrbotten. Projekt bedrivs i nära samarbete med Boliden, Kaunis Iron, LKAB och SSAB
Strukturerat arbete med kompetensförsörjning
Företagen ska få en ökad förståelse för de globala målen inom Agenda 2030. Projektet har som mål att företagen ska arbeta strukturerat och fortlöpande med sin kompetensförsörjning, använda branschvalidering som verktyg samt säkerställa resurseffektiva utbildningsmöjligheter som matchar kompetensbehov och möter krav för en grön omställning. Befintliga metoder och modeller ska vidareutvecklas för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en hållbar tillväxt. En del av arbetet kommer innebära att utveckla och stärka de regionala strukturerna med aktörer som arbetar aktivt med att stödja industrins kompetensförsörjning.
– I projektet har vi de förutsättningar och samverkansparter för att dels arbeta för att varje aktör som jobbar med fokus kompetensförsörjning ska utveckla och finslipa sitt eget specifika erbjudande. Även hitta formerna för ett långsiktigt och effektivt samarbete. Allt för att uthålligt efter projektet kunna matcha företagens behov kopplat till kompetenskrav för en grön omställning, säger Ingegerd Gren, Senior rådgivare Svensk Industrivalidering, Skärteknikcentrum Sverige.
Planeringen av projektet är i full gång och påbörjas redan i januari 2023. Målet är att ska vi arbeta med minst 20 underleverantörer med sammanlagt 200 anställda i metallindustrin i Västerbotten och minst 30 företag med sammanlagt 300 anställda i stålindustrin i Norrbotten.
– Projektet har en bred förankring och vi tror att det är precis ett sådant här projekt som krävs för att hjälpa underleverantörerna att ta nästa steg. Teknikcollege kommer också vara en självklar del vilket känns som en nyckel i att arbeta med långsiktig kompetensförsörjning mot framtidens medarbetare, säger Åsa Tjärnberg.