Stort intresse för digitalt matchmaking-event mellan industriföretag och underhållsingenjörer

IUC Norr, Arbetsförmedlingen, Luleå tekniska universitet och Skellefteå kommun arrangerade ett digitalt matchmaking-event mellan arbetssökande underhållsingenjörer med utländsk bakgrund och industriföretag i Norrbotten och Västerbotten. Det blev en succé. Deltog gjorde 23 arbetssökande och 5 företag från Norrbotten och Västerbotten. Vi erbjöd 80 individuella möten mellan företagen och arbetssökande underhållsingenjörer som vill bosätta sig i norra Sverige.

– Vi är mycket stolta och nöjda över engagemanget från företagen och kandidaterna. Vi märker att industriföretagen strävar efter att vara en attraktiv och inkluderande arbetsgivare. Det är en hygienfaktor för att klara av sin kompetensförsörjning nu och i framtiden. För att lyckas behöver vi samverka med andra som till exempel kommuner, universitet, Arbetsförmedlingen, industriföretagen och vi som företrädare för industrin, säger Kristiina Starck Enman, projektledare för projektet Attraktiv Industriregion, IUC Norr.

Personerna har nyligen avslutat en utbildning i Drift- och underhållsteknik – en så kallad uppdragsutbildning som Luleå tekniska universitet gett i samverkan med Arbetsförmedlingen. Utbildningen har getts utifrån snabbspårsmetoden för högskole- och civilingenjörer utan eller med begränsad erfarenhet av svenskt arbetsliv. Efter avslutad utbildning har deltagarna kompetens att arbeta som underhållsingenjörer eller underhållsspecialister..

– Jag är nöjd med dagen. Imponerad av den höga tekniska nivån hos de arbetssökande underhållsingenjörerna. Formatet har gett oss chansen att på ett effektivt sätt träffa många intressanta kandidater.

– Mångfald och inkludering betyder ju ingenting om den inte nyttjas, så medveten rekrytering är en tydlig riktning från våra ägare. De här kandidaterna kommer vi inte i kontakt med i traditionella rekryteringskanaler, inte heller bredden av urvalet. Nivån på kompetens, vilja till utveckling och ödmjuk inställning till geografisk förflyttning hos samtliga kandidater imponerar på oss. Vi identifierade några talanger som vi vill fördjupa samtal med och som vi hoppas på ska leda till ett anställningserbjudande, säger Helena Sundkvist, HR, Modulsystem i Kalix

– Jag är nöjd med dagen. Imponerad av den höga tekniska nivån hos de arbetssökande underhållsingenjörerna. Formatet har gett oss chansen att på ett effektivt sätt träffa många intressanta kandidater. Alla hade stor erfarenhet och tidigare utbildning från sina hemländer. Det vore roligt om vi kunde få så många som möjligt av dessa att bosätta sig och arbeta i vår region, säger Peter Wikström, Avdelningschef Underhåll – Driftsäkerhet, SCA Munksund AB.

 Modulsystem i Kalix

Vi identifierade några talanger som vi vill fördjupa samtal med och som vi hoppas på ska leda till ett anställningserbjudande, säger Helena Sundkvist, HR, Modulsystem i Kalix. Med på bilden finns även Jan-Olov Daniels, VD, Modulsystem.

Dela via

Omslag bok Någon ska göra jobbet

Kompetensförsörjning | Projekt | Våra erbjudanden

Någon ska göra jobbet - boken om hållbar kompetensförsörjning och cirkulär integration

I den här boken har vi samlat reflektioner och lärdomar från oss och från ett antal företag. Hur skapas en…

8 mars, 2021 — Lästid 2 min

Marlene Hagenrud IUC Norr

IUC erbjudande | IUC Norr | Medarbetare

Var rädd om befintlig personal så blir de företagets ambassadörer

Vi fick en pratstund med Marlene Hagenrud som arbetar på IUC Norr. Här berättar Marlene hur hon bidrar till industrins…

19 november, 2021 — Lästid 1 min

Peter Nilsson och Stefan Nordmark på Smart Recycling.

IUC erbjudande | KTP

Smart Recycling tar in ny kompetens för att ta nästa steg

Smart Recyclings affärsidé kretsar kring att effektivisera återvinningsbranschen och öka konkurrenskraften hos de transportföretag som sköter tömningen av återvinningscontainrar. Med…

21 maj, 2021 — Lästid 5 min

IUC erbjudande

Tydligare framtidsplan för rörspecialisten

Extena är ett företag som tillverkar plaströr av termoplaster. De har en fabrik i Norsjö i Västerbotten och sedan april…

18 maj, 2022 — Lästid 2 min