Öppet brev: Vår rekrytering av nya medarbetare till 2026 börjar NU

Vår rekrytering av nya medarbetare till 2026 börjar NU.

Öppet brev från Norrbottens industriföretag.

Vi törs lova att ingen generation i Norrbotten har någonsin haft så ljus framtid inom utbildning, arbetsliv och förutsättningarna till attraktiva livsmiljöer som dina barn. Nu satsas det för fullt på ny infrastruktur, nya bostäder och stärkt utbud av kultur och fritidsmöjligheter runt om i länet till följd av den gröna omställning som nu sker inom industrin. De flesta av oss skulle redan nu intyga att Norrbotten är en attraktiv plats att bo på och med den utveckling som sker kommer attraktionen enbart att öka. Nya invånare från hela världen söker sig hit för att skapa sig en ny spännande framtid. Idag är det industri och teknikföretag i norr som utgör grunden för världens förhoppningar.

Vi och våra kollegor inom industri- och teknikföretagen i Norrbotten och Västerbotten kommer inom de närmsta 10 åren behöva 20 000 nya kollegor. Vårt kompetensbehov är en sak men vad är det vi faktiskt kan erbjuda? Våra företag erbjuder dig och dina barn attraktiva, spännande och innovativa arbetsplatser där varje individ bidrar till förändring och är i slutändan en del av pusslet till en bättre och mer hållbar värld. Hos oss finns en mängd olika yrken och arbetsuppgifter. Vi erbjuder goda möjligheter för våra anställda att utvecklas inom företagen.

Vi vet också att för att vara attraktiva arbetsgivare krävs mer än bara en bra lön. När vi frågar länets barn vad en attraktiv arbetsgivare är för dem så svarar de; “en trygg arbetsplats där var och en kan vara sig själv”. Människors lika värde, trygga och utvecklande arbetsplatser är lika viktiga för oss som arbetsgivare. Industri- och teknikföretagen i Norrbotten är olika när det kommer till placeringsort, storlek och produkter, men en sak vi har gemensamt är att vi alla behöver fler kollegor nu och i framtiden. Vi önskar därför att barn och unga i Norrbotten ser möjligheterna och väljer en industriell framtid.

Genom att välja Industritekniska programmet, El- och Energiprogrammet eller Teknikprogrammet så kommer ditt barn både att få tre roliga och spännande år under gymnasiet samt de kunskaper och färdigheter som vi företag efterfrågar, nu och i framtiden. En stor nyhet är att alla yrkesutbildningar på gymnasiet numera är högskoleförberedande vilket breddar ditt barns möjligheter för framtiden genom att de kan välja om de vill studera vidare eller gå direkt till jobb. Vi som samverkansföretag till Teknikcollege* arbetar aktivt med skolorna och erbjuder bland annat eleverna arbetsplatsförlagt lärande (APL). På så sätt får vi och eleverna en möjlighet att lära känna varandra vilket ger dem en naturlig väg in till oss efter studenten.

Är du eller ditt barn osäkra på vad vi gör och hur en framtid hos oss skulle kunna se ut? Första steget kan vara att kontakta ett industriföretag och höra om de tar emot ditt barn när det är dags för prao-veckorna i grundskolan. Vår slutliga önskan är att du som förälder vägleder ditt barn till, för oss relevanta och intressanta utbildningar, som leder till jobb och förhoppningsvis blir nya kollegor hos något av våra eller länets industri och teknikföretag!

Mikael Nordqvist, Fabriksdirektör Billerud Korsnäs
Daniel Eriksson, VD Duroc Rail
Johan Balck, Platschef Gestamp
Michael Lyckhagen, VD LN Industrimontage
Mårten Sjöstedt, VD Maskinkomponenter i Piteå
Jens Lundbäck, VD NMI-teknik
Klas Englund Sandlund, HR Chef SCA Munksund
Johan Hermansson, VD och platschef Scania Luleå
Per Swärd, VD Smurfit Kappa
Sandra Söderberg, HR chef SSAB Luleå
Johan Lyckestig, VD Svalson

Dela via

IUC Norr | Medarbetare | Teknikcollege

Vi försöker öka intresset för teknik och industri från förskola till högskola

Vi fick en pratstund med Linda Rönnbäck som arbetar på IUC Norr. Linda berättar om hur hon bidrar till att…

28 september, 2021 — Lästid 3 min

Modulsystem i Kalix

Attraktiv industriregion | IUC erbjudande | Kompetensförsörjning

Stort intresse för digitalt matchmaking-event mellan industriföretag och underhållsingenjörer

IUC Norr, Arbetsförmedlingen, Luleå tekniska universitet och Skellefteå kommun arrangerade ett digitalt matchmaking-event mellan arbetssökande underhållsingenjörer med utländsk bakgrund och…

25 november, 2021 — Lästid 2 min

Bild på TROMBs logotyp monterad på vägg.

Kompetensförsörjning | Kompetensresan | Projekt

Tromb utvecklar för att växa

Tromb arbetar med digital affärsutveckling och har många av sina kunder inom industri, telekom och offentlig sektor. Trombs uppdrag är…

15 april, 2021 — Lästid 3 min

Omslag bok Någon ska göra jobbet

Kompetensförsörjning | Projekt | Våra erbjudanden

Någon ska göra jobbet - boken om hållbar kompetensförsörjning och cirkulär integration

I den här boken har vi samlat reflektioner och lärdomar från oss och från ett antal företag. Hur skapas en…

8 mars, 2021 — Lästid 2 min