Tydligare framtidsplan för rörspecialisten

Extena är ett företag som tillverkar plaströr av termoplaster. De har en fabrik i Norsjö i Västerbotten och sedan april 2020 ingår de i en koncern med en tysk rörtillverkare som heter egeplast.

Via projektet Vilja Kunna Växa deltog Extena i Tillväxtresan, ett utvecklingsprogram med fokus på strategisk affärsplanering.

Tillsammans med en grupp andra företag deltog Extena i utvecklingsprogrammet Tillväxtresan. Tillväxtresans syfte är att ta fram en affärsplan och bidra till en strategi och plan för att ta nästa steg. Det handlar bland annat om att gå igenom nuläge, konkurrenter, prismodeller, affärsmodeller, ekonomisk kalkyl för tillväxt och sammanställa insikter.

– Mycket kände vi igen sedan tidigare men vi har också lärt oss nya tekniker och verktyg samt fått nya insikter. Vi har lärt oss att titta på de siffror vi redan har på ett litet annat sätt. Det har gett oss en möjlighet att avgöra vart vi som företag har en tillväxtpotential samt vart vi behöver satsa våra resurser, säger Peter Falk, vd Extena.

Programmet pågick under sex månader där gruppträffar varvades med individuell coachning. Fokus ligger på att de deltagande företagen ska kunna arbeta med sin tillväxtplanering och kunna utbyta erfarenheter med andra deltagare.

– Det är väldigt rutinerad personal på IUC Norr och jag har fått mycket bra tips av dem. Vi har nu en ganska klar plan för framtiden men vi har fortfarande kvar en del jobb att göra på egen hand för att konkretisera vilken väg vi ska välja och tidsbestämma olika faser.

Nu står Peter Falk och hans medarbetare redo och rustade för framtiden. Förutom Extenas produktionsenhet i Sverige finns egeplast i Tyskland och England och har kunder i mer än 30 länder.

– Kan vi bara hitta marknadsförutsättningar och göra verklighet av dem så har vi vilka möjligheter som helst att fortsätta utveckla fabriken här i Norsjö. Vi kan skapa en nordisk produktionsenhet inom koncernen, säger Peter.

Dela via

Peter Nilsson och Stefan Nordmark på Smart Recycling.

IUC erbjudande | KTP

Smart Recycling tar in ny kompetens för att ta nästa steg

Smart Recyclings affärsidé kretsar kring att effektivisera återvinningsbranschen och öka konkurrenskraften hos de transportföretag som sköter tömningen av återvinningscontainrar. Med…

21 maj, 2021 — Lästid 5 min

Omställningslyftet

Vitbok: IUC som kraft för att utmana och förflytta industrin – ett skarpt exempel från Omställningslyftet

Under 2022-2023 deltog samtliga 21 IUC-bolag och partner, från Luleå i norr till Malmö i söder, som projektpartner i Omställningslyftet. Omställningslyftet var…

29 april, 2024 — Lästid 1 min

IUC Norr | Kompetenslyft grön industri | Medarbetare

Välkommen Maria!

Vi hälsar Maria Taylor varmt välkommen till oss på IUC Norr i rollen som projektansvarig för Kompetenslyft Grön Industri. Maria…

22 februari, 2024 — Lästid 2 min

IUC Norr | Kompetenslyft grön industri | Utbildning

Grundläggande utbildning i hållbarhet

Vad innebär en grön omställning för den som arbetar inom stål- och metallindustrins värdekedjor? Projektet Kompetenslyft Grön Industri har under…

28 januari, 2024 — Lästid 1 min