Tydligare framtidsplan för rörspecialisten

Extena är ett företag som tillverkar plaströr av termoplaster. De har en fabrik i Norsjö i Västerbotten och sedan april 2020 ingår de i en koncern med en tysk rörtillverkare som heter egeplast.

Via projektet Vilja Kunna Växa deltog Extena i Tillväxtresan, ett utvecklingsprogram med fokus på strategisk affärsplanering.

Tillsammans med en grupp andra företag deltog Extena i utvecklingsprogrammet Tillväxtresan. Tillväxtresans syfte är att ta fram en affärsplan och bidra till en strategi och plan för att ta nästa steg. Det handlar bland annat om att gå igenom nuläge, konkurrenter, prismodeller, affärsmodeller, ekonomisk kalkyl för tillväxt och sammanställa insikter.

– Mycket kände vi igen sedan tidigare men vi har också lärt oss nya tekniker och verktyg samt fått nya insikter. Vi har lärt oss att titta på de siffror vi redan har på ett litet annat sätt. Det har gett oss en möjlighet att avgöra vart vi som företag har en tillväxtpotential samt vart vi behöver satsa våra resurser, säger Peter Falk, vd Extena.

Programmet pågick under sex månader där gruppträffar varvades med individuell coachning. Fokus ligger på att de deltagande företagen ska kunna arbeta med sin tillväxtplanering och kunna utbyta erfarenheter med andra deltagare.

– Det är väldigt rutinerad personal på IUC Norr och jag har fått mycket bra tips av dem. Vi har nu en ganska klar plan för framtiden men vi har fortfarande kvar en del jobb att göra på egen hand för att konkretisera vilken väg vi ska välja och tidsbestämma olika faser.

Nu står Peter Falk och hans medarbetare redo och rustade för framtiden. Förutom Extenas produktionsenhet i Sverige finns egeplast i Tyskland och England och har kunder i mer än 30 länder.

– Kan vi bara hitta marknadsförutsättningar och göra verklighet av dem så har vi vilka möjligheter som helst att fortsätta utveckla fabriken här i Norsjö. Vi kan skapa en nordisk produktionsenhet inom koncernen, säger Peter.

VD och tf Regional processledare Teknikcollege Norrbotten

070-326 88 11

Åsa Tjärnberg

VD och tf Regional processledare Teknikcollege Norrbotten

Kontaktuppgifter

  • 070-326 88 11

Dela via

Marlene Hagenrud IUC Norr

IUC erbjudande | IUC Norr | Medarbetare

Var rädd om befintlig personal så blir de företagets ambassadörer

Vi fick en pratstund med Marlene Hagenrud som arbetar på IUC Norr. Här berättar Marlene hur hon bidrar till industrins…

19 november, 2021 — Lästid 1 min

Information | IUC Norr

Välkommen Anton!

Vi säger välkommen till Anton Nygård som gör sitt examensarbete hos oss på IUC Norr. Anton läser sista året inom…

21 mars, 2023 — Lästid 1 min

Lean forum | Produktionslyftet | Samverkan

Strategisk samverkan för industrins utveckling

Det finns ett stort utvecklingsbehov inom den svenska industrin, där företagens utmaningar ser olika ut i olika delar av landet…

8 mars, 2023 — Lästid 2 min

IUC Norr | Medarbetare

Välkommen Ellinor!

Vi hälsar Ellinor Emilsson varmt välkommen till oss på IUC Norr. Ellinor kommer att arbeta med att öka intresset och…

22 februari, 2023 — Lästid 3 min