Möjlighet till kostnadsfri kompetensutveckling för svensk industri

På kompetens.nu hittar du ett urval av högaktuella, relevanta och kvalitetssäkrade utbildningar som utgår från näringslivets behov. När din intresseansökan godkänts får du tillgång till över 5 000 kurser och utbildningar. Under 2021 finansieras utbildningarna av Europeiska Socialfonden och är (därmed) kostnadsfria för dig som deltar.

Foto: Jonas Bilberg

Utbildningarna bygger på kompetensbehov inom områden som till exempel 3D-printing, 5G-uppkoppling i produktion, människa-robot-samverkan och datavetenskap. Det går att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar, allt efter tid och behov. Kursutbudet, som finns på både svenska och engelska, uppdateras löpande.

Nedan hittar du ett urval av utbildningar som i nuläget finns tillgängliga på kompetens.nu. Utbudet kommer att fyllas på och utvecklas successivt utifrån företagens behov. Allt ifrån utbildningar på högskolenivå, till uppdragsutbildningar på YH-nivå, till att ämnesexperter kan dela kunskap och erfarenheter i så kallade ”micro-learnings” kommer att finnas tillgängliga. Nu erbjuds utbildningar från Coursera.

Här kan du hitta utbildningarna som erbjuds

3D-printing, 5G-uppkoppling i produktion, människa-robot-samverkan och datavetenskap

Utbildningarna bygger på kompetensbehov inom områden som till exempel 3D-printing, 5G-uppkoppling i produktion, människa-robot-samverkan och datavetenskap. Det går att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar, allt efter tid och behov. Kurserna hålls på engelska men kommer att kompletteras med svenska utbildningar.

Starkare ur krisen

Många är nu permitterade eller i omställning och nu finns ett utmärkt tillfälle att gå starkare ur krisen. Kompetens.nu erbjuder industriföretag kostnadsfria digitala utbildningar för att kompetensutveckla sina anställda. Här finns utbildningar från olika leverantörer samlade. Företagens anställda kan välja att läsa enstaka moduler eller hela utbildningar. Allt efter tid och behov.

Regler eller krav?

Grundläggande kriterier:

  • Företagets anställda måste ha tillgång till internetuppkoppling och dator
  • Företaget ska medverka i en enkätuppföljning och eventuell telefonintervju efter kompetensutvecklingen är genomförd
  • Företaget ska uppfylla EU:s regler om statsstöd

Projektet omfattas av EU:s regler om statsstöd enligt bestämmelserna om försumbart stöd enligt Europeiska kommissionens förordning nr 1407/2013 om stöd av mindre betydelse. Stöd till korttidsarbete räknas inte som statsstöd. Företaget får vara hur stort som helst för att söka så länge de är i industribranschen. Max är 80 licenser per företag.

Dela via

Omvärldsbevakning | Tips från IUC Norr

Tre tydliga trender - IUC omvärldsspanar

I samverkan med Kairos Future erbjuder vi på IUC Norr omvärldsbevakning och trendspaning. Fokus ligger på trender som påverkar svensk…

12 juni, 2020 — Lästid 5 min

Information | Kompetensförsörjning

56 miljoner till kompetensutveckling för grön omställning inom stål- och metallindustrin i Norrbotten och Västerbotten

IUC Norr kommer tillsammans med en rad samverkansparters arbeta med kompetensutveckling hos små och medelstora underleverantörer i stål- och metallindustrins värdekedjor. Projektet är finansierat av Europeiska unionen och…

23 december, 2022 — Lästid 3 min

IUC Norr | Kompetenslyft grön industri | Utbildning

Grundläggande utbildning i hållbarhet

Vad innebär en grön omställning för den som arbetar inom stål- och metallindustrins värdekedjor? Projektet Kompetenslyft Grön Industri har under…

28 januari, 2024 — Lästid 1 min

Modulsystem i Kalix

Attraktiv industriregion | IUC erbjudande | Kompetensförsörjning

Stort intresse för digitalt matchmaking-event mellan industriföretag och underhållsingenjörer

IUC Norr, Arbetsförmedlingen, Luleå tekniska universitet och Skellefteå kommun arrangerade ett digitalt matchmaking-event mellan arbetssökande underhållsingenjörer med utländsk bakgrund och…

25 november, 2021 — Lästid 2 min