Collegebänken skapar nätverk mellan elever och industriföretag

IUC Norr arrangerade tillsammans med Teknikcollege Collegebänken. Syftet är att säkra en del av kompetensförsörjningen och locka fler ungdomar till industri-och teknikbranschen. Collegebänken är ett initiativ för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknikprogrammet i Norrbotten och lokala industriföretag. BnearIT, Fermeco, Modul, Optimation och Mirror träffade ett 30- tal elever och berättade om sina respektive företag.

Träffa framtida arbetsgivare

Collegebänken vill visa ungdomarna vilka fantastiska möjligheter de har i framtiden och samtidigt bidra till ett närmare samarbete mellan utbildning och näringsliv.

– Företagen har arbetat strukturerat under två år med att bli en attraktivare arbetsgivare. Nu får de chansen att visa sig från sin bästa sida och verkligen sälja in sig till eleverna. Eleverna ska känna: ”Wow, här ser jag en framtida arbetsgivare”. Eleverna har sedan fått fylla in en undersökning utifrån sin uppfattning och vi kan tillsammans med företagen utvärdera resultatet och ta till oss synpunkterna, säger Kristiina Starck Enman, projektledare och affärsutvecklare IUC Norr.

Viktiga kontakter för framtiden

Linda Rönnbäck, processledare vid Teknikcollege Norrbotten, hälsade välkomna till Collegebänken. Hon inledde med att prata om möjligheter att knyta nya kontakter för framtiden.

– Här skapas relationer mellan företag och elever. Det är roligt att eleverna har en chans att ge sin syn på sin eventuellt framtida arbetsgivare. Det ger eleverna arbetsmarknadskunskap och insikt om vilka lokala företag som finns.

– En bra övning att få visa upp vår verksamhet för framtidens arbetskraft. De här ungdomarna vill vi möta på bästa sätt och vi vet att de är kräsna när de står inför val av arbetsgivare. Vi arbetar intensivt med att vår värdegrund ska genomsyra hela verksamheten och det kändes fint att medarbetarna fick en chans att förmedla det till eleverna, säger Helena Sundkvist, personalansvarig Modul.

Om IUC Norr och Kompetensresan

I projektet Kompetensresan får en grupp utvalda företag kunskap, coachning och kontakter för att hantera utmaningen med kompetensförsörjning och kunna utvecklas med hållbar tillväxt i regionen. IUC Norrs samverkansparter i projektet är Luleå tekniska universitet, Teknikcollege, YH, regionala rekryteringsbolag, konsulter inom varumärke, värdegrund, HR, förändringsarbete, kommuner i form av näringslivsansvariga, regionen i form regional utvecklingsansvarig samt olika företagsfrämjare.

IUC Norr är ett regionalt utvecklingsbolag för små och medelstora industriella och industrinära företag i Norrbotten och Västerbotten. Vi arbetar nära företag och individer för att hjälpa dem att utvecklas och flytta fram positionerna till önskvärt läge. Våra insatser bidrar till ökad tillväxt i regionen.

Dela via

Man vid tillverkning av dörrar, Polardörrar.

Produktion 4.0 | Projekt

Halverad ledtid på Polardörren

”Tack vare Produktion 4.0 fick vi luft under vingarna och kunde vända på en negativ trend”, säger Kurt Hempele, vd p…

22 april, 2021 — Lästid 6 min

Information | Kompetensförsörjning

56 miljoner till kompetensutveckling för grön omställning inom stål- och metallindustrin i Norrbotten och Västerbotten

IUC Norr kommer tillsammans med en rad samverkansparters arbeta med kompetensutveckling hos små och medelstora underleverantörer i stål- och metallindustrins värdekedjor. Projektet är finansierat av Europeiska unionen och…

23 december, 2022 — Lästid 3 min

Två kvinnor framför en digital ritning på en stor skärm.

Kompetensförsörjning | Tips från IUC Norr | Utbildning

Möjlighet till kostnadsfri kompetensutveckling för svensk industri

På kompetens.nu hittar du ett urval av högaktuella, relevanta och kvalitetssäkrade utbildningar som utgår från näringslivets behov. När din intresseansökan…

3 december, 2020 — Lästid 2 min

Kompetensförsörjning | Teknikcollege

Öppet brev: Vår rekrytering av nya medarbetare till 2026 börjar NU

Vår rekrytering av nya medarbetare till 2026 börjar NU. Öppet brev från Norrbottens industriföretag. Vi törs lova att ingen generation…

5 november, 2022 — Lästid 3 min