Ny teknik inom lasersvetsning för industrin i norr

IUC Norr, tillsammans med Luleå tekniska universitet, har nu startat förstudien InHaL – Innovationspotential hos SMF vid införande av Handhållen Lasersvetsning. Förstudien syftar till att undersöka potentialen för små och medelstora företag (SMF) i Norrbotten och Västerbotten att använda ny teknik för handhållen lasersvetsning. Detta är den första stora innovationen inom svetsteknik på över 50 år och lovar förbättrad svetskvalitet, högre effektivitet och en bättre arbetsmiljö.

Målet med förstudien är att kartlägga företagens specifika behov, analysera forskningsläget och samla in relevant litteratur. Genom samverkan med lokala företag ska förstudien även genomföra en GAP-analys kring utbildningsbehov, undersöka potentialen för ett närmare samarbete mellan akademi och industri, samt identifiera vad som krävs för en bred implementering av tekniken i framtiden.

”Det är mycket roligt att vi nu har påbörjat det första projektet för att undersöka potentialen för användning av den första nya handhållna svetstekniken på över 50 år, dvs handhållen lasersvetsning och rengöring,” säger Jan Frostevarg, ordförande i Svenska Lasergruppen och biträdande professor vid Luleå tekniska universitet.

För IUC Norr är projektet en del av den långsiktiga ambitionen att stärka innovationskraften och hållbarheten hos industrin i norra Sverige.

– Detta är ett spännande steg framåt för IUC Norr och våra regionala företag. Vi är glada över att leda ett projekt som inte bara utforskar potentialen för innovativa svetstekniker, utan även adresserar hållbarhet, resurseffektivitet och bättre arbetsmiljö. Genom samverkan med små och medelstora företag i Norrbotten och Västerbotten får vi möjlighet att hjälpa dem utveckla konkurrenskraftiga lösningar och stärka deras förmåga att möta framtidens utmaningar, säger David Crispin, projektledare på IUC Norr.

Projektet InHaL finansieras av EU – Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Västerbotten, Skellefteå kommun och Piteå kommun.

Läs mer om projektet här


Vill du veta mer eller delta i förstudien? Kontakta någon av oss!

Projektledare och affärsutvecklare

070-353 52 39

David Crispin

Projektledare och affärsutvecklare

Kontaktuppgifter

  • 070-353 52 39

Ordförande i Svenska Lasergruppen & Biträdande professor på Luleå tekniska universitet

+46 920 49 1675

Jan Frostevarg

Ordförande i Svenska Lasergruppen & Biträdande professor på Luleå tekniska universitet

Kontaktuppgifter

  • +46 920 49 1675

Biträdande professor på Luleå tekniska universitet

0920-492412

Peter Törlind

Biträdande professor på Luleå tekniska universitet

Kontaktuppgifter

  • 0920-492412

Dela via

IUC Norr | Medarbetare

Välkommen Maria!

Vi hälsar Maria Enholm varmt välkommen till oss på IUC Norr i rollen som vd. Maria kommer närmast från Polarbröd…

10 juni, 2024 — Lästid 3 min

IUC Norr | Kompetenslyft grön industri | Medarbetare

Välkommen Maria!

Vi hälsar Maria Taylor varmt välkommen till oss på IUC Norr i rollen som projektansvarig för Kompetenslyft Grön Industri. Maria…

22 februari, 2024 — Lästid 2 min

IUC erbjudande | IUC Norr | KTP | Luleå tekniska universitet | Projekt

En fantastisk möjlighet som alla företag borde vara intresserade av

IT-bolaget Mirror, med verksamhet i Kalix och Luleå, behövde hjälp med att ta fram en marknads- och kommunikationsplan till ett…

1 juni, 2022 — Lästid 5 min

KTP | Luleå tekniska universitet | Våra erbjudanden

KTP – Kunskapsväxling mellan akademi och industri

Välkommen på ett digitalt informationsmöte där IUC Norr, Luleå tekniska universitet och Martin Spegel, marknadschef på Mirror berättar om sina…

16 november, 2021 — Lästid 1 min