Vitbok: IUC som kraft för att utmana och förflytta industrin – ett skarpt exempel från Omställningslyftet

Under 2022-2023 deltog samtliga 21 IUC-bolag och partner, från Luleå i norr till Malmö i söder, som projektpartner i Omställningslyftet. Omställningslyftet var ett pilotprojekt med en effektiv arbetstid på nio månader och syftade till att accelerera den gröna omställningen inom svensk industri. I en vitbok har vi nu sammanställt våra resultat, berättelser från företag vi har arbetat med och intervjuer med externa aktörer i innovationsstödsystemet. 

Genom projektet kunde vi erbjuda en stor och varierad verktygslåda till företagen, från inspirerande och kunskapshöjande aktiviteter till coachning och genomförandeplaner. Vår målgrupp i projektet var tillverkande små och medelstora företag.

IUC-nätverket levererade över förväntningarna i 7 av 9 resultatindikatorer för projektet. 

I vår vitbok från Omställningslyftet kan du läsa om företagens egna röster från vårt arbete tillsammans med dem. Men också få en mer detaljerad bild om våra metoder och arbetssätt som gör att vi både kan utmana företagen och stötta dem i deras förändringar och förnyelser.  

I vitboken finns det också intervjuer med externa röster och aktörer som har varit helt avgörande för vår förmåga att leverera i projektet. Exempelvis Björn Langbeck, industriell expert på Tillväxtverket, Malin Johansson, nationell projektledare för Omställningslyftet, Birgitta Öjmertz, programdirektör för Produktionslyftet och Lars Henrik Jörnving, Vice president på Scania. 

Vitbok-Omstallningslyftet-2024

Omställningslyftet finaniserades med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden. 

 

Dela via

Omställningslyftet | Rapport | Svensk industri

200 omställningsintervjuer med industriella SMF

Intervjuer med 200 små och medelstora industriföretag över hela landet ger inblick i industrins utmaningar och möjligheter. Nätverket IUC Sverige…

20 februari, 2023 — Lästid 1 min

InHaL

Vi söker företag med erfarenheter inom svetsning

Vi söker företag med erfarenheter inom svetsning LTU och IUC Norr genomför nu förstudien InHaL, ett initiativ med målet att…

30 oktober, 2024 — Lästid 1 min

IUC Norr | Kompetenslyft grön industri

Ny film visar erfarenhetsutbyte mellan Boden och Skellefteå inom projektet Kompetenslyft Grön Industri

IUC Norr lanserar en ny film som lyfter fram erfarenhetsutbytet mellan Boden och Skellefteå inom projektet Kompetenslyft Grön Industri. Filmen visar…

21 oktober, 2024 — Lästid 2 min

InHaL | IUC Norr | Luleå tekniska universitet

Ny teknik inom lasersvetsning för industrin i norr

IUC Norr, tillsammans med Luleå tekniska universitet, har nu startat förstudien InHaL – Innovationspotential hos SMF vid införande av Handhållen Lasersvetsning…

1 oktober, 2024 — Lästid 2 min