Välkommen Ellinor!

Vi hälsar Ellinor Emilsson varmt välkommen till oss på IUC Norr. Ellinor kommer att arbeta med att öka intresset och kunskapen för Industriell symbios.

Vad gör du på IUC Norr?

– Jag arbetar med att öka intresset och kunskapen för Industriell symbios. Industriell symbios är när företag samarbetar så att den enes avfall kan bli nästas råmaterial. Det är bra eftersom man använder resurser mer effektivt och minskar avfall, vilket i sin tur är bra för klimat och miljö. Det finns också ekonomiska fördelar – t.ex. kanske man kan sälja sina biprodukter eller avfall istället för att betala för att bli av med den. Industriell symbios är ett viktigt komplement eftersom det fokuserar på samarbete och flöden mellan företag, samtidigt som företagen arbetar med sin egen verksamhet. Dessutom handleder jag ett examensarbete.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har jobbat med många olika saker i olika branscher – allt från att odla mjölmaskar i datacentervärme som forskningsassistent, till att göra CAD-ritningar för husbyggen som konstruktör!
– Jag flyttade till Luleå för att läsa en byggingenjörsutbildning på Luleå Tekniska Universitet. Jag har också läst fristående kurser inom biologi, eftersom det är ett stort intresse.

Vad ser du mest fram emot i ditt jobb?

– Allt se och bidra till de snabba förändringar som redan börjat för att skapa mer hållbara industrier. Det kräver förändringar i både hur vi tänker och ser på affärer, teknik och samhället.
– Jag tycker också det är väldigt roligt att se bredden och variationen i företag och alla duktiga, uppfinningsrika och driftiga människor bakom dem!

Du är ju inflyttad från Mölndal, vad tycker du att vi ska locka med för att få fler att flytta hit och arbeta inom industri och på industrinära företag?

– Jag har bott i Luleå i 10 år och ser Luleå som min hemstad, och min erfarenhet av att ha bott på olika ställen i Sverige och utomlands är att det mer är sammanhanget och människorna som gör en plats bra att bo på, än själva platsen i sig.

Personligen tror jag att Sveriges stela och svårtillgängliga bostadsmarknad är ett stort hinder för att få människor att våga flytta, både inom en stad och mellan städer. Jag tror att om det vore lättare att flytta och bo bra, skulle det göra att det känns lättare att våga flytta och ”prova på” livet i en annan stad. Alla kommer inte att bo kvar, men några kommer hitta hem här i norr!

Annars tycker jag att Norrbotten ska locka med möjligheten till balans mellan stadsliv och vacker natur, och visa att det precis som på andra ställen bor en blandning av människor!

Och finns det något du talar extra varmt om när du berättar om din nya hemstad?

– Att Luleå är platt och att det finns bra cykelvägar! Och att Luleå är tillräckligt tätt så att det går att cykla till de flesta ställen. Jag gillar också att Luleå har ett rikt föreningsliv för olika hobbys, intressen och sporter. Själv gillar jag att åka konståkning!

Dela via

Information | IUC Norr

Nya styrelsemedlemmar hos IUC Norr

IUC Norrs styrelse är en viktig resurs i arbetet med att följa upp samt sätta mål och strategier för verksamheten…

16 oktober, 2023 — Lästid 3 min

IUC Norr | Kompetenslyft grön industri | Medarbetare

Välkommen Maria!

Vi hälsar Maria Taylor varmt välkommen till oss på IUC Norr i rollen som projektansvarig för Kompetenslyft Grön Industri. Maria…

22 februari, 2024 — Lästid 2 min

Information | IUC Norr | Medarbetare | Teknikcollege

Välkommen Anna!

Vi hälsar Anna Behm varmt välkommen till oss på IUC Norr i rollen som processledare för Teknikcollege Norrbotten! Hej Anna…

3 oktober, 2023 — Lästid 1 min

Information | Medarbetare

Välkommen Emina!

Vi hälsar Emina Kovacevic varmt välkommen till oss på IUC Norr i rollen som affärsutvecklare. Emina har erfarenhet av att…

26 oktober, 2023 — Lästid 2 min