Hjärnan är inte uppdaterad på 40 000 år
Publicerat den 27 november, 2019
av Marie Näslund Jakobsson
Det var ett namnkunnigt startfält när IUC Norr arrangerade seminariedagen Up, Close and Personal i Luleå den 27 november. Drygt 170 personer fick lära sig hur hjärnan styr oss och hur man blir bättre på att leda sig själv och andra.
När man fattar 300 snabba beslut på 90 minuter och alla har starka åsikter om dem så gäller det ha is i magen. Jonas Eriksson är en av världens mest framstående fotbollsdomare och berättade om sina erfarenheter av ledarskap.
– Jag minns att jag log där på planen och tänkte att det är 80 000 personer här inne och alla har fel, utom jag. Jag hade sett dragningen och visste att jag blåst rätt. Man måste lita på sina beslut om man ska övertyga andra.
Jonas Eriksson poängterade också att det är viktigt att anpassa sig till den man möter oavsett om det är Ronaldo eller en okänd spelare, och detsamma gjorde Henrik Fexeus, retorikexpert, när han gav råd om att anpassa tempot i sitt tal och språkbehandlingen i sitt textmeddelande.
– Om den som skrivit till dig är kortfattad och faktabaserad så ska du svara på samma sätt, men om du får ordrika meddelanden så anpassar du ditt svar till det. Anpassa stilen, längden, sättet att signera. Det ena tar inte längre tid än det andra för du får bättre resultat, sa Henrik Fexeus.
Skådespelaren och coachen Gabriella Lockwall pratade om kroppsspråk och vilka knep som förmedlar energi och gör att människor lyssnar på dig. För att till exempel få en publik att känna sig välkommen visade hon hur man ska stå stadigt, se ut att ha roligt, vila i ögonkontakten och göra en svepande armrörelse över salen medan ordet välkomna uttalas med stadig och djup röst.
– Andas ordentligt och tala på utandning, ta in publiken i ett välkomnande och ta in alla med blicken. Titta inte bara på de ”trevliga” men fastna inte heller på de som ser negativa ut på något sätt. Du har ändå ingen aning om vilka tankar som upptar dem, det har inte med dig att göra, sa Gabriella Lockwall.
Hjärnforskaren Katarina Gospic gav kunskap om att vår 40 000 år gamla hjärna reagerar primitivt och ofta hindrar utveckling men att vi kan gynna utveckling genom att förstå hur, och dessutom vara ödmjuka inför oss själva och andra.
– Grunden för människans beteende är beslutsfattande, små och stora beslut som vi fattar hela tiden. Hjärnan som styr detta är inte uppdaterad på 40 000 år, det är antingen belöning eller undvikande/obehag som avgör. Det här är viktigt att komma ihåg som ledare.
För att få människor med sig ska man minska signalerna till hjärnans amygdala (fly och fäkta-system) och öka signalerna till striatum (belöningssystem).
– Allt detta kan du som ledare påverka i din organisation. Det som triggar och ökar motivation är ganska enkelt; känslan av att kunna påverka, känslan av att få vara bra på något och att förstå varför något ska göras, sa Katarina Gospic.
Vill du läsa sammanställningen om dagen?
Klicka här för att ladda ner den som en PDF.