Workshopserie:
Circular Design Thinking 101
Denna workshopsserie ger deltagande företag grunderna i cirkulärt designtänkande. Det är en lättviktig workshop med två träffar på en timme vardera som genomförs digitalt på Teams och onlineverktyget Miro. Här hinner vi göra mycket på lite tid.
- En introduktion till cirkulära design-principer
- Skapa en skräddarsydd cirkulär designstrategi för någon av era produkter
- Diskutera och nätverka med andra företag
Workshopstillfälle 1:
- Introduktion till cirkulära design-principer med inspiration från Circular Behaviour Toolkit från Danish Design Center
- Skapa en skräddarsydd cirkulär designstrategi för någon av era produkter
Workshopstillfälle 2:
- Utforska konsumentbeteende kopplat till cirkuläritet: t.ex. när, hur, och varför kunder köper och använder dina produkter
- Konkretisera takeaways av olika cirkulära mikrostrategier att dela till resten av företaget
- Diskutera och nätverka med andra företag: skapa en symbios!
Workshopledare Martin Åhlén och Suzanna Törnroth, Luleå tekniska universitet
Suzanna Törnroth är en biträdande universitetslektor i design vid Luleå tekniska universitet, specialiserad på relationalitet och systemtänkande kring klimat- och miljöfrågor. Hon undervisar i kurser inom tjänstedesign, hållbarhet, etik och kritiskt tänkande, som ett primärt sätt att förmedla kunskap om hur man kan utforska och implementera hållbara metoder i vardagen.
Martin Åhlén är doktorand i design på LTU och forskar om hållbar design i skärningspunkten mellan teknologi och användarbeteende. I sitt spekulativa designarbete om framtidens hem så försöker han bland annat nyansera förståelsen av begrepp som “smarthet” och “effektivitet” i relation till hållbarhet.
Denna workshopserie är en del av projektet Close the Loop.
Close the Loop stöttar tillverkande företag i Norrbotten och Västerbotten att bli mer cirkulära genom föreläsningar, workshops och företagscase inom cirkulära affärsmodeller, design för cirkularitet samt resurs- och energieffektiv produktion.
Projektparter och finansiärer
Projektet drivs av IUC Norr i samverkan med Energikontor Norr och Luleå tekniska universitet. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Norrbotten, Region Västerbotten, Piteå kommun, AIT AB, Snells Entreprenad AB och Lindbäcks Bygg AB.