Ny film visar erfarenhetsutbyte mellan Boden och Skellefteå inom projektet Kompetenslyft Grön Industri

IUC Norr lanserar en ny film som lyfter fram erfarenhetsutbytet mellan Boden och Skellefteå inom projektet Kompetenslyft Grön Industri. Filmen visar hur samarbetet mellan kommunal vuxenutbildning och industrin har lett till nya, anpassade utbildningar som möter de växande kompetensbehoven i och med den gröna omställningen.

Boden har inspirerats av Skellefteås framgångsrika modell för samverkan med industrin och anpassat den till sina regionala förutsättningar. Projektet fokuserar på att skapa ett utbildningsutbud som bättre matchar efterfrågade kompetensprofiler i en växande industrisektor.

”Att få ta del av Skellefteås erfarenheter har varit ovärderligt. Deras modell har visat oss hur viktigt det är att bygga starka broar mellan utbildning och arbetsgivare för att möta framtidens behov,” säger Maria Rendahl, rektor för vuxenutbildningen i Bodens kommun. ”Utifrån de lärdomar vi fått med oss har vi kunnat anpassa våra arbetssätt i det ständigt pågående arbetet med att skapa ett relevant utbildningsutbud för såväl individ som företag.”

Skellefteå har i sin tur delat sina lärdomar från de senaste årens stora industrietableringar.

”Det är spännande att se hur våra erfarenheter kan användas i en annan kontext. Samarbetet med Boden visar på kraften i att dela kunskap och bygga vidare på vår modell för utbildningsdesign,” säger Simon Dahlgren, representant för Vuxenutbildningen i Skellefteå kommun.

Syftet med filmen är att sprida dessa framgångsrika samverkansmodeller till andra kommuner i Sverige som står inför liknande industriella omställningar.

”För oss som projektparter har arbetet med filmen gett oss en fördjupad inblick i både företag och vuxenutbildningens förutsättningar. Tack vare projektet kan vi bli ännu bättre
i vårt uppdrag att bygga broar mellan näringsliv och utbildningsystem”, säger Camilla Häggström, Boden Business Park och Katarina Martinsdotter Frohm, Skellefteå kommun.

Se filmen här:


Om projektet Kompetenslyft Grön Industri

Kompetenslyft Grön Industri är ett projekt som genom validering och utbildningsinsatser, hjälpt underleverantörer till stål- och metallindustrin i Norrbotten och Västerbotten att matcha kompetenskraven i den gröna omställningen. Projektet startade den 1 januari 2023 och avslutades den 30 september 2024.

Läs mer om Kompetenslyft Grön Industri

Finansiärer/projektparter: EU, fonden för en rättvis omställning, Boden Businesspark, Föreningen Teknikföretagen i Sverige, Grafiska företagen, GS-facket, Gällivare Näringsliv, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Industriarbetagivarna i Sverige, Industrifacket Metall, IUC Norr, Livsmedelsföretagen, Livsmedels arbetarförbundet, Luleå̊ Business region, Norrlandsgjuteriet, Region Västerbotten, Region Norrbotten, Skellefteå̊ kommun, Svenska Gjuteriföreningen, Svetskommissionen, Teko – Sveriges textil- och modeföretag, Trä̈- och möbelföretagen. I nära samarbete med Boliden, Stegra, Kaunis Iron, LKAB och SSAB.

Vill du veta mer? Kontakta Maria!

vd

070-369 61 63

Maria Enholm

vd

Kontaktuppgifter

  • 070-369 61 63

Dela via

Kompetenslyft grön industri

Projektet Kompetenslyft Grön Industri avslutas i förtid

IUC Norr meddelar idag att projektet Kompetenslyft Grön Industri avslutas i förtid. Detta beslut har fattats efter en noggrann utvärdering…

25 juni, 2024 — Lästid 2 min

IUC Norr | Kompetenslyft grön industri | Utbildning

Grundläggande utbildning i hållbarhet

Vad innebär en grön omställning för den som arbetar inom stål- och metallindustrins värdekedjor? Projektet Kompetenslyft Grön Industri har under…

28 januari, 2024 — Lästid 1 min

IUC Norr | Kompetenslyft grön industri | Medarbetare

Välkommen Maria!

Vi hälsar Maria Taylor varmt välkommen till oss på IUC Norr i rollen som projektansvarig för Kompetenslyft Grön Industri. Maria…

22 februari, 2024 — Lästid 2 min

IUC Norr | Medarbetare

Välkommen Maria!

Vi hälsar Maria Enholm varmt välkommen till oss på IUC Norr i rollen som vd. Maria kommer närmast från Polarbröd…

10 juni, 2024 — Lästid 3 min